Zielona natka pietruszki głównie kojarzy nam się z sałatkami, czy dodatkiem do zup. Zielona część korzenia pietruszki posiada wiele właściwości zdrowotnych, warto ją zatem jeść codziennie. Dlaczego?
W pietruszce znajduje się mirystycyna. Jest to substancja odpowiedzialna za spowolnienie rozprzestrzeniania się komórek nowotworowych w organizmie. Dodatkowo hamuje rozwój nowotworu znajdującego się w płucach oraz żołądku.
Pietruszkę zatem można zaliczyć do naturalnych związków hamujących wzrost komórek rakowych.
Pietruszka posiada również właściwości oczyszczające organizm z toksycznych substancji takich jak metale ciężkie i pestycydy. Które są odpowiedzialne za uszkodzenie układu nerwowego oraz mózgu. Działa również przeciw zapalnie. Pijąc regularnie herbatkę pietruszkową możemy w łatwy sposób zniwelować zapalenie stawów, kości oraz inne choroby naszego organizmu. Zawarta w pietruszce witamina C zmniejsza poziom CRP, który w nadmiarze powoduje stan zapalny.
Przepis na herbatkę pieryszkową:
- Natka pietruszki 4–5 łodyg
- Woda -3 kubki
- Pół cytryny
- Miód – 1 łyżeczka
Do garnka wlej wodę i doprowadź ją do wrzenia na małym ogniu. Następnie dodaj posiekaną pietruszkę i pół cytryny. Teraz zdejmij garnek z ognia i odstaw na 5 minut. Usuń z wody pietruszkę i cytrynę. Dodaj 1 łyżeczkę miodu i gotowe.
Łatwy i przyjemny napój dla Twojego zdrowia, prawda?
Twoje zdrowie poprawi się radykalnie jeśli będzie pić raz dziennie tak przygotowany napój. Ochroni Cię on przed wszelkimi chorobami oraz nowotworem!