poniedziałek, 21 września
Shadow

Ogórki małosolne na sucho — przepis

Ogórki małosolne można pochłaniać w każdej ilości. W sezonie ogórkowym mogła być dodatkiem do kanapek. Również jako surówka do obiadu. Są bardzo zdrowe i smaczne. Tradycyjnie ogórki małosolne robi się w zalewie. Ostatnio bardzo popularny jest przepis na ogórki małosolne na sucho. Próbowaliście już? Jeśli nie, to sezon ogórkowy dopiero się rozpoczyna. Koniecznie musicie spróbować.

Ogórki małosolne na sucho — przepis

Ogórki małosolne na sucho to metoda pochodząca z Rosji. Praktykowana jest w Perm. Ogórki wystarczy szczelnie zamknąć w torebce strunowe. Dodając do nich określoną ilość soli i przypraw. Ogórki małosolne na sucho nie tracą koloru, są chrupiące. W smaku nie różnią się niczym od ogórków małosolnych z zalewy. Kolejnym plusem jest łatwość ich wykonania i przechowywania. Nie potrzeba słoików, nakrętek i miejsca.

Składniki

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 korzeń chrzanu pokrojony na małe części.
  • 1 porwany liść wiśni, porzeczki lub chrzanu (można pominąć).
  • 2 gałązki kopru z baldachami (poza sezonem: pęczek koperku)
  • 2 pokruszone suszone liście laurowe (można pominąć).
  • 2 zgniecione ziela angielskie (można pominąć).
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 4-5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
  • 2 płaskie łyżeczki miałkiej soli.
Sposób przygotowania:

Do przygotowania ogórków małosolnych na sucho potrzebujemy torebki strunowej. To plastikowa torebka na mrożonki o pojemności 3 – 5 litrów.

Ogórki myjemy, osuszamy i odcinamy im końcówki. Dzięki temu stracą goryczkę. Również wytworzy się wilgoć, która rozpuści sól. Ogórki wrzucamy do woreczka wraz z przyprawami. Dokładnie tak samo przygotowanymi, jak do ogórków małosolnych z zalewy. Równomiernie posypujemy solą. Torebkę z ogórkami szczelnie zamykamy. Jeśli nie ma zapięcia strunowego, można ją związać gumką recepturką. Potrząsamy torebką i lekko ugniatamy. Uważając, by nie przedziurawić torebki. Najważniejsze jest, by wszystkie składniki równomiernie się rozeszły i sól dotarła do każdego ogórka. Torebki wkładamy na 5 godzin do lodówki. Po tym czasie je wyjmujemy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej około 24 godziny.

Po tym czasie ogórki małosolne na sucho są gotowe. Smacznego!