Jaki ukisić ogórki – przepis

Kuchnia Zdrowie

Ogórki kiszone to jedne z najpopularniejszych przetworów zimowych w naszych domach. Ukiszone ogórki nie tylko są smaczne, ale i bardzo zdrowe. Są idealnym dodatkiem do obiadu, świetną bazą na surówki i kanapki. Nie można również zapomnieć o naszej polskiej zupie ogórkowej na bazie kiszonego ogórka właśnie. I choć przepis na kiszone ogórki jest banalnie prosty to najczęściej zadawane pytania to te o ile soli trzeba dodać do ukiszenia, jakie przyprawy są niezbędne oraz w jakim naczyniu ogórki ukisić. 

Tak na prawdę kiszone ogórki na zimę mogą być w beczkach, w słoikach czy nawet dużej plastikowej butelce. Co dom to obyczaj a co Pani domu to inny przepis na kiszenie ogórków. Bez względu w jaki sposób i w czym zakisimy ogórki to są one domową klasyką przetworów domowych. Każdy z nas przecież pamięta smak i aromat z dzieciństwa, kiedy to kiszone ogórki przygotowywały nasze babcie czy mamy. Przygotowanie domowych kiszonek jest niezwykle łatwe a efekt bez wątpienia zachwyci wszystkich domowników. Wystarczy tylko prostu i sprawdzony przepis na ogórki – do dzieła!

Jakie ogórki wybrać do ukiszenia w słoikach?

Najważniejsze jest to by ogórki były świeże, najlepiej wybrać te twarde, sprężyste i niewygiętym kształcie – będzie nam się je wygodnie układać w słoikach. Moja rada – unikaj warzyw ze skazą. Zalecane są te o średniej wielkości, duże warzywa mają twarde nasiona i po ukiszeniu ogórki będą miękkie i puste w środku. Jeśli mamy możliwość powinniśmy zakupić je u sprawdzonego sprzedawcy / rolnika, choć najsmaczniejsze będą zawsze te z domowego ogródka.

Jak ukisić ogórki, żeby były twarde?

Najważniejszy tu jest wybór warzyw. Tak jak wspominaliśmy nie powinno one być duże. Duże ogórki posiadają duże gniazda nasienne, które podczas kiszenia się rozchodzą a ogórek staje się pusty w środku – miękki. Dlatego zalecany jest wybór średniej wielkości ogórków lub małych, według uznania. Bardzo dobrym sposobem jest również schłodzenie ogórków. Można je przed kiszeniem włożyć do lodówki na co najmniej 24 godziny, lub namoczyć w bardzo zimnej wodzie na pół godziny. Dzięki temu ogórki zachowają swoją jędrność. Nasze Babcie również do kiszenia dodawały korzeń chrzanu do kiszonki nie tylko dla poprawienia walorów smakowych, ale również dla zachowania ich twardości.

W czym najlepiej kisić ogórki?

Sposobów na ukiszenie ogórków jest masa. Te najpopularniejsze to kiszenie w słoikach, beczkach kamionkowych, czy ceramicznych garnkach. Jednak zdarzały się również sposoby kiszenia w plastikowych 5 litrowych butelkach. Proces kiszenia możesz rozpocząć w garnku do kiszenia ogórków a gotowy wyrób przełożyć do słoików. Bez względu na to w jakich naczyniach ukisisz swoje ogórki musisz zadbać o to by naczynie było sterylnie czyste. Nie wystarczy naczynia tylko umyć, ale należy je wyparzyć. Jeśli decydujesz się na kiszenie ogórków w słoikach koniecznie pamiętaj by wyparzyć również nakrętki. Zwróć również szczególną uwagę na to by nakrętki nie miały śladów rdzy ani wgnieceń. Dzięki temu twoje kiszonki będą miały długą datę przydatności do spożycia i unikniesz zepsucia przetworu.

Jak zrobić zalewę do kiszenia ogórków?

Dobrze przygotowana zalewa do ukiszenia ogórków to podstawa. Aby ją przygotować niezbędna jest woda, sól i przyprawy. Ile soli należy dodać na każdy litr wody do kwaszenia ogórków? Proporcja wynosi: 1 łyżka soli na każdy 1 litr wody i jest ona niezmienna. Jeśli chcemy, by sól dobrze rozpuściła się w wodzie, woda powinna być ciepła.

Jak zrobić ogórki kiszone – przepis:

Składniki:

  • 1 kg ogórków do kiszenia
  • 1 litr wody – niegazowana woda źródlana lub przegotowana woda kranówka
  • 1 łyżka niejodowanej soli kamiennej
  • korzeń chrzany\
  • ząbki czosnku
  • koper z kwiatostanami
  • przyprawy według uznania (liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca)

Dodatkowo moja babcia i mama dodawała kilka liści agrestu i wiśni.

Przygotowanie:

Ogórki chłodzimy (w lodówce lub zalewamy bardzo zimną wodą). Naczynie do kiszenia ogórków myjemy i wyparzamy. Ogórki o prostych kształtach i średniej wielkości układamy bardzo ciasno. W przestrzenie między ogórkami wkładamy chrzan, czosnek, koper, liście i inne przyprawy według uznania. Kompozycja przypraw nadadzą ogórkom wyrazistego smaku, ale zabezpieczą również przed rozwojem pleśni. Zalej ogórki ciepłą wodą z solą. Zalewa powinna przykrywać warzywa w całości. Jeśli kisimy ogórki w słoikach, zakręcamy szczelnie nowymi, wyparzonymi nakrętkami. Jeśli kisimy je w naczyniu takim jak kamienny garnek należy docisnąć ogórki ciężarem. U mnie w domu był to talerzyk i spory kamień – taką kombinacje przygotowała jeszcze moja babcia, która przechodzi z pokolenia na pokolenie.  Na czas procesu kiszenia (trwa on zazwyczaj kilka dni) pozostaw naczynie w temperaturze pokojowej. Kiedy słoiki się zamkną możesz ogórki przenieść w chłodne, zaciemnione miejsce.

Jak długo należy kisić ogórki?

Po około 3 dniach od zalania ich zalewą otrzymamy ogórki małosolne. Po 2-3 tygodniach ogórki kiszone.

Jeśli chcesz zahamować kiszenie, musisz poddać słoiki pasteryzacji.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *